В нощта срещу четвъртък Русия изстреля 25 високоскоростни и балистични ракети.

...
В нощта срещу четвъртък Русия изстреля 25 високоскоростни и балистични ракети.
Коментари Харесай

Защо Русия хаби скъпите Кинжали?

В нощта против четвъртък Русия изстреля 25 високоскоростни и балистични ракети. Нито една от тези ракети не е била прехваната. Украинските въоръжени сили споделят, че нямат средства за заличаване на такива ракети. Британският вестник Financial Times разгласява публикация, анализираща последната ракетна офанзива против Украйна.

Особено извънредно, съгласно изданието, е, че Русия употребява по едно и също време шест хиперзвукови ракети " Кинжал ". Това е рядка ракета, предопределена да се оправи с най-модерните системи за противовъздушна защита, показва в изявление за вестника Джъстин Бронк, старши откривател в Royal United Services Institute.

Преди началото на войната Русия е разполагала с към 50 ракети " Кинжал ", съгласно неназован източник от украинското военно разузнаване. Преди вчерашния обстрел към този момент са употребявани към 15 от тях. Бронк счита още, че броят на такива ракети в Русия не надвишава няколко десетки.

Това потребление на толкоз скъпи ракети озадачава анализаторите, само че те оферират три вероятни пояснения. Първо, може би Русия е желала да преодолее отбраната на съответна цел, въпреки че балистичните ракети " Искандер М " не са по никакъв начин лесни за прекъсване. Второ, възможно е същите Искандери да са на привършване. И трето, Русия необичайно съпоставя оръжия с цели по време на войната, споделя Бронк, което може да се дължи на прекомерно централизиран развой на взимане на решения.

Освен това, съгласно FT, Украйна е получила една от двете обещани от Съединени американски щати системи " Пейтриът ", само че тя към момента не е разгърната.

Във вторник медиите към този момент оповестиха за доставката на първата система " Пеийтриът " в Украйна, цитирайки полския министър на защитата Мариуш Блашчак, само че министерството по-късно опроверга и уточни изявлението му. Както се оказа, думите му единствено " имаха за цел да покажат, че с помощта на напъните на Полша бяха взети решения за прекачване на батерията " Пейтриът " в Украйна ".

Нито една от 25-те високоскоростни ракети от разнообразни видове, в това число " Кинжал ", не беше свалена от украинската Противовъздушна отбрана, а украинските военновъздушни сили още веднъж обявиха, че нямат такава дарба. 

Украински чиновници споделиха, че ударите отново акцентират нуждата от по-добри системи за противовъздушна защита, които западните съдружници са дали обещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР